Tandställning

Tandställning är ett fantastiskt redskap för att justera våra tänder, både för att förbättra vårt bett och för att få fina stiliga tandrader. Kom in till oss på Blanca Dental för konsultation så kan vi diskutera vägval och ordna remiss till en passande specialist.

Beroende på varje enskilt fall finns en hel rad olika metoder. Vi håller oss ständigt uppdaterade på nya material, produkter och behandlingar. Det finns mängder med alternativ och tillsammans med patienten tar våra tandläkare fram det bästa alternativet för varje individuellt fall.

 

 
BRA BETT – BRA PRIS!

Prisvärda Behandlingar

Vi erbjuder den senaste tekniken till konkurrenskraftiga priser, se vår prislista online eller kontakta oss via telefon, email eller via hemsidan

Stor Erfarenhet

Vi har lång erfarenhet av tandställning och hjälper dig i dina val. Det finns många delar att diskutera och vi skräddarsyr varje behandling efter just dina behov.

 


Ytterligare Läsning:


 

Att tänder hamnar lite fel är väldigt vanligt. Det händer ofta att de växer snett, att tänderna hamnar i vägen för varandra eller att man helt enkelt har för många tänder. Det kan även hända att man är med om en olycka som förändrar eller förstör tänderna. I de allra flesta fallen så hjälper det med en tandställning för att rätta till problemen. Oftast så är man ung när tandläkaren frågar om man vill ha en tandställning, det är kanske till och med ett beslut som föräldrarna tar åt en. Dock så skaffar även vuxna tandställning för att korrigera sitt bett eller för att få ett finare leende. Resultatet du får av en tandställning är framför allt raka tänder. En tandställning är inte bara bra ur ett estetiskt perspektiv, det blir även lättare för dig att ta hand om tänderna när de sitter på ett rakt och fint sätt. I Sverige kan personer på upp till 19 år få tandställning kostnadsfritt, ibland görs det undantag så att även äldre personer kan få det kostnadsfritt.

Olika typer av tandställning

Det finns flera olika typer av tandställningar och den allra vanligaste är den så kallade ”rälsen”. Tandläkaren limmar fast fästen på tänderna och genom dessa träs själva rälsen igenom. Fästenakan göras i annat material än metall, som till exempel plast eller keramik. Rälsen sätts på med en viss spänst, vilket gör att tänderna trycks ihop. Spänsten hos rälsen kan se annorlunda ut beroende på vad det är du behandlas för. I många fall används även gummisnoddar för att trycka tillbaks vissa tänder eller fylla igen gluggar och glapp. Rälsen används oftast i ett år eller mer, tiden beror på hur komplex behandlingen är.

För många tänder

Om du har för många tänder är det vanligt att tandläkaren måste ta bort några innan du får en tandställning. Sedan fylls glappen sakta men säkert av de andra tänderna med hjälp av din tandställning och ett par gummisnoddar.

Alternativ

Det finns många alternativ till den traditionella rälsen, men det är viktigt att komma ihåg att funktion måste gå före design. Fästena man limmar fast på tänderna är oftast i metall. Om man är allergisk för nicklet som finns i rostfritt stål så väljer man oftast ett annat material tillsammans med tandläkaren, som till exempel guld eller titanium. Ett annat alternativ är lingual tandställning. Då sitter rälsen på insidan av tänderna.

Att tänka på innan du utför behandlingen

Det är alltid viktigt att ha bra tandvårdsvanor, men när du får en räls så är det extra viktigt. Det kan vara bra att du redan innan behandlingen börjar borsta tänderna extra noga och även använder tandtråd och fluor. På så sätt är tänderna rena och fina när rälsen väl ska på. Sedan är det bara att fortsätta med de goda tandvårdsrutinerna.

Den första tiden med tandställning

Att skaffa tandställning förändrar utseendet, något som alltid är lite skrämmande oavsett hur gammal du är. De första dagarna efter att du har fått din räls brukar tänderna vara ömma. Det kan vara svårt att sova på grund av det ständiga trycket och du kan få små sår på insidan av munnen. Att tugga känns obehagligt och det är något man helst vill undvika i början. Soppor, drycker och väldigt mjuk mat fungerar bra som ett substitut i början. Oftast så upplever man att tungan inte riktigt får plats, samt att den får små sår efter rälsen och fästena, något som även gäller insidan av läpparna. Det mesta av obehaget försvinner dock allt eftersom du vänjer dig. Det är väldigt viktigt att du sköter din tandhygien noggrant under behandlingen. Eftersom det är svårare att komma åt så ökar risken för tandsten och inflammation.

Äta med räls

Att kunna äta vanlig, hårdare mat fungerar bra efter ett tag men det gäller ändå att hålla sig undan för vissa typer av mat. Chips brukar till exempel fasta mellan tänderna och orsaka en hel del obehag. Att tugga på ett äpple kan få ett eller flera fästen att lossna. Godis och andra sega ämnen fastnar mellan tänderna och kan vara svåra att ta bort. Den generella regeln är att undvika mat som är för hård samt att skära den i små bitar innan du börjar tugga.

Om något händer med din tandställning

Skulle ett fäste gå av eller själva rälsen lossna så är det inte hela världen, men det är dock viktigt att ta sig till tandläkaren snabbt för att återställa alltihop. Ju längre du väntar desto längre kommer du att behöva ha tandställningen.

Resultatet

Förändringen sker gradvis men när det börjar närma sig slutet av behandlingen så märker du själv att leendet är finare och rakare. Det finns få saker som kan jämföras med lättnaden av att bli av med sin tandställning. Det ständiga trycket försvinner och du kan helt plötsligt nå alla tänder med tungan. Bara en sådan sak är värd att fira. Trots att rälsen är borta så innebär det dock inte att behandlingen är färdig.

Återfall och skenor

Efter varje behandling så finns alltid risken att tänderna återgår till sina gamla positioner. För att undvika detta så får man en bettskena, även kallad retainer, som ser till att tänderna håller sig på plats. Det kan vara väldigt jobbigt när tänderna åker tillbaks eftersom man upplever det som att hela behandlingen gjordes i onödan. Återfall är väldigt individuellt och ibland så blir det inget återfall alls. Andra behöver använda skena i många år och kan få återfall även efter en väldigt lång tid. Även de undre framtänderna tenderar att återgå till sina gamla positioner. Många gånger så får man en tråd i metall som fäst på baksidan av tänderna.

Risker med behandlingen

Det finns alltid risker när man utför denna typ av tandbehandling, även om dessa är små. Ett exempel på en av riskerna är att bettet inte riktigt känns som om det passar ihop. Då kan det vara aktuellt med ännu en behandling för att korrigera detta. Majoriteten av personerna som genomför en hel behandling med tandställning anser dock att det har gett ett positivt resultat.

Ett vackrare leende

Om du vill ha ett finare och vackrare leende så är tandställningen den bästa metoden. Att skaffa en räls kan kännas psykologiskt jobbigt, men det är verkligen värt besväret när man får se resultatet.