Snarkskena

Snarkskenor är ofta ett effektivt sätt att helt bli av med eller reducera snarkande. Att bli av med snarkande förbättrar sömnkvalitéen och kan även vara skönt för folk som sover i den snarkandes närhet : ). Kom in till oss på Blanca Dental för konsultation så kan vi hjälpa till med vägval och remiss till en passande specialist.

Det finns både standardsnarkskenor och möjligheten att ta fram specialskenor specifikt anpassade för just din mun. Snarkskenor är även effektiva mot tandgnissling vilket är skadligt för både bett och emalj. På Blanca har vi stor erfarenhet av snarkskenor, kontakta oss för en kostnadsfri konsultation!

 

 

Ytterligare läsning:


 

 

En snarkskena används först och främst av personer som har problem med snarkning. Skenan hjälper dig att andas lättare och sova bättre genom att utvidga andningsvägarna. I vissa fall hindrar den snarkningarna helt, men ibland lindrar den bara. Även om det är fler män som snarkar så finns det även många kvinnor som lider av det. Att man snarkar högt är alltid jobbigt, speciellt om man ska sova nära andra personer, som till exempel i ett tält under campingresan. Personer som lider av att gnissla tänderna eller pressade tänder när de sover kan också använda sig av en snarkskena för att lindra besvären. Det är inte alltid en snarkskena hjälper mot snarkningarna eller gnissling, men i majoriteten av fallen så gör den det. Det är inte bara vuxna som snarkar eller gnisslar tänderna, även många barn gör det. Genom att vara uppmärksam på hur barnen låter när de sover kan man tidigt upptäcka om något är fel.

Behöver jag verkligen en snarkskena?

Idag finns det många som snarkar, och oftast är det ingen fara. Ibland händer det dock att snarkningen stör din partner, dig själv eller någon annan persons sömn och välbefinnande. Om du upplever att så är fallet kan det vara aktuellt att starta en behandling. Oftast är det första steget att införskaffar en snarkskena.

Snarkningar kan även vara ett symtom för sömnapné, det vill säga att luftvägarna blockeras under sömnen. Detta kan bero på att tungan faller bakåt och täpper till svalget. Det som händer när hjärnan märker att du börjar få syrebrist är att du vaknar upp för en stund utan att veta varför. Om detta händer upprepade gånger under en natt får man väldigt lite sammanhängande sömn. Sömnbrist i sin tur kan ligga bakom otrevligheter som retlighet, högt blodtryck, nedstämdhet och så vidare. Om du lider av dålig sömn på grund av sömnapné kan en snarkskena hjälpa dig andas lättare. Sömnapné är ärftligt men kan även fås på grund av bland annat övervikt. Med en snarkskena kan du sova bättre och på så sätt lindra en mängd besvär som är kopplade till trötthet.

Många personer har andra ljud för sig när de sover, som till exempel att de gnisslar tänder. Det görs oftast omedvetet och kan leda till att tändernas emalj skavs bort samt att man blir trött i musklerna i käken. Personer som gnisslar eller pressar tänderna när de sover vaknar oftast upp med huvud- eller muskelvärk. Även här kan en snarkskena hjälpa till att förhindra att man biter ihop för hårt eller att man gnisslar för mycket med tänderna.

Hur fungerar en snarkskena?

Det en snarkskena gör är att den flyttar fram underkäken. Den ser även till att din tunga inte faller bak och täpper till svalget när du sover. På så sätt kan du andas lättare och snarkningarna lindras eller upphör helt. Du formar en skena efter dina tänder, fast med underbettet lite längre fram än vanligt. Skenan hjälper även till att hålla över- och underbettet isär så att man inte kan pressa eller gnissla tänder under natten. Det finns många olika företag som producerar snarkskenor. Det som skiljer dem åt är oftast design, material och pris.

Finns det andra alternativ till snarkskenan?

Beroende på vad det är du vill använda skenan till finns det olika alternativ. Om du vill ha ett alternativ som hjälper dig att andas lättare och minska på snarkningarna kan du använda en andningsmaskin. CPAP står för Continuous Positive Airway Pressure och är en andningsmaskin som hjälper dig att andas om nätterna. Genom att skapa ett lätt övertryck hålls luftvägarna öppna och du kan andas lättare samt slipper snarkningarna. Maskinen används även vid lungödem. En CPAP-maskin kan även påverka blodtrycket på ett positivt sätt, samt ge bättre syreupptagningsförmåga. Förbättrad syreupptagning upplevs som att du har bättre kondition, vilket kan ge en boost i motionerandet. Eftersom snarkningar kan bero på sömnapné, och sömnapné kan bero på övervikt kan en förbättrad kondition vara ett bra sätt att börja träna på.

Snarksprej är ett annat alternativ som dämpar vibrationerna och på så sätt hjälper mot snarkningen. Den fungerar som en nässprej och stramar till musklerna i svalget. Snarksprej finns att köpa hos de flesta apotek.

Om du är ett barn och vill ha ett alternativ till snarkskenan på grund av snarkningar eller sömnapné kan det vara aktuellt med en operation. Vuxna opereras sällan på grund av sömnapné men hos barn tar man oftast bort halsmandlar och körtlar.

Om du inte vill ha en skena för att sluta gnissla och pressa tänder är ett alternativ att lära dig att slappna av i käkmusklerna. Oftast finns det underliggande orsaker till gnissling som kan åtgärdas istället för att angripa själva symtomet.

Hur känns en snarkskena?

Att använda sig av en snarkskena kan vara jobbigt under den första perioden på två till tre veckor. Många upplever att de får ökad salivproduktion eller blir torra om munnen, samt att de spänner käken när snarkskenan används. Man vänjer sig dock relativt snabbt vid den nya skenan.

Bör jag gå till tandläkaren?

Det finns fördelar med att gå till tandläkaren för att ordna en snarkskena. Det är fullt möjligt att köpa en skena på nätet, men då är det helt upp till dig att köpa rätt produkt och anpassa den efter dina tänder. När du gör det hos tandläkaren får du oftast en skena i hårdare plast som är utförd av en bettfysiolog. Det är oftast billigare att köpa en skena själv men då gäller det att göra ett mycket noggrant och bra val.

Hur anpassar jag skenan efter mina tänder?

De flesta snarkskenorna värms upp med varmt vatten för att mjuka upp plasten. Ibland behövs kokande vatten, men nu för tiden går det bra med vatten som är lagom varmt. Du biter sedan på plasten som formar sig efter dina tänder.

Ta hand om skenan genom att rengöra den med en tandborste och tandkräm varje morgon och kväll. Det är även bra att hålla sin snarkskena fuktig eftersom den kan bli sned och missbildad om den torkar.