Estetisk Tandvård

Att ha en frisk mun är viktigt, att vara nöjd med sina tänders och sitt leendes estetiska kvaliteter är också viktigt. På Blanca har vi stor erfarenhet av estetisk tandvård och vet vilka stora förändringar man kan åstadkomma med enkla medel.

Estetisk tandvård rymmer många olika ingrepp, allt från tandblekning till tandställning. Vi startar alltid med ett samtal där vi går igenom önskemål och diskuterar möjliga lösningar. Kontakta oss för en tid med våra kunniga tandläkare så är du på god väg till ett vackrare leende!

 

Snabba resultat & Nöjda patienter

Snabba Resultat

Man kan göra mycket på kort tid, ring eller kom in för en kostnadsfri konsultation så tar vi fram en tidsplan som passar just dig.

Alla ska Vara Nöjda

Det absolut viktigaste för oss som tandläkare och tandhygienister på Blanca Dental är att våra patienter är nöjda med behandlingar, resultat och bemötande.

Ytterligare Läsning


 

 

Estetisk tandvård

Det finns olika sorters tandvård, där man lagar och kollar att allt ser ut som det ska och annan tandvård där man fixar och snyggar till tänderna. Den senare typen kallas för estetisk tandvård och kan innebära många saker. Trots att man har helt friska och till synes bra tänder finns det många människor som ändå vill ändra på vissa saker. Det kan handla om allt ifrån att täppa till ett mellanrum mellan två tänder till att bleka tänderna. Tack vare vår otroligt framgångsrika tandvård är nästan allt möjligt idag. Det finns många olika tandkliniker som utför estetisk tandvård och dessutom gör olika sorters behandlingar. Om du känner dig missnöjd med dina tänder eller ditt leende är det estetisk tandvård du bör välja. Du kan få hjälp med spruckna, missfärgade, skeva och missbildade tänder. Dessutom går det att få helt nya implantat om du skulle råkat ut för en olycka och förlorat en eller flera tänder.

Vem behöver estetisk tandvård?

Det finns många människor som är olyckliga på grund av utseendet av sin mun. Det kan bero på missfärgade, skeva, missbildade och skadade tänder eller något annat. Många skäms över sina tänder och vågar knappt skratta eller prata med munnen öppen, kanske håller de handen framför munnen för att dölja sina tänder. Problemen som detta skapar kan vara mycket seriösa, eftersom de kan hindra personen ifrån socialt umgänge. Som tur är finns det hjälp att få, oavsett hur små eller stora problemen är.

Tandblekning

En vanlig orsak till att människor väljer estetisk tandvård är gula eller missfärgade tänder. När vi är små är tänderna nästan helt vita men med åren påverkas tänderna. Efter år av färgstark mat, kaffe, tobak, rödvin och annat färgas tänderna. Även om man skulle ta väl hand om sina tänder kommer de ändå med åldern att anta en annan färgton. Tandblekning är en av de vanligaste behandlingarna inom estetisk tandvård och utförs av en tandläkare eller tandhygienist. Det vanligaste är att tandläkaren placerar en tandblekningsgel i två tandskenor som sedan placeras i munnen. Detta är en väldigt effektiv behandling som oftast ger resultat direkt. Tandblekning har blivit väldigt vanligt och många människor väljer även att göra det själv hemma.

Tandreglering

En annan behandling som kan utföras inom estetisk tandvård är tandreglering. Det är vanligt att tänderna växer snett eller är skeva av någon annan anledning. Detta behöver dock inte betyda att det är farligt, och därför får man inte alltid hjälp hos den vanliga tandläkaren. När kliniker inom estetisk tandvård utför en tandreglering brukar de använda sig av invisalign. Invisalign är en sorts tandställning som nästan är helt genomskinlig. Till skillnad från exempelvis räls är invisalign bettskenor som formas efter tänder. Man sätter sedan in skenorna som hjälper tänderna att förflytta sig. Efter varje vecka byts tandskenor ut och därmed flyttar sig tänderna mer och mer allt eftersom. Denna behandling är mycket användbar om man har sneda tänder eller om tänderna sitter för trång och resulterar i att de lägger sig på varandra.

Kan man få nya porslinskronor inom estetisk tandvård?

Porslinskronor är som ett nytt skal som kan fästas på den egna tanden. Oftast använder man sig av porslinskronor om tänder har blivit avslagna eller om de har spruckit. Har man fått många fyllningar med åren kan en porslinskrona vara bra även då eftersom den stabiliserar och skyddar tanden. Tänderna kan bli naturligt nedslitna av tandgnissling och ätstörningar, då kan det också vara läge för porslinskronor.

Skalfasader

Skalfasader och porslinskronor är ungefär samma sak. Något som skiljer dem åt är att en porslinskrona täcker hela tanden, även baksidan. Skalfasaden brukar endast fästas på tandens framsida och fungerar mer som en snygg fasad. Porslinskronan skyddar på ett helt annat sätt och används oftare vid mer allvarliga problem. Om man bara har lite sneda tänder eller några sprickor på dem kan skalfasader vara ett bra alternativ.

Implantat från estetisk tandvård

Inom estetisk tandvård kan även kirurgiska ingrepp förekomma, exempelvis implantat. Att förlora tänder är vanligt och kan bero på flera faktorer. Tandlossning är en åkomma som kan göra att man tappar en eller flera tänder. Man kan även ha förlorat tänder vid en olycka, eller slagit sönder en tand så mycket att den inte går att rädda. Med ett implantat kan man återfå tänder som håller i många år. För att sätta i implantat krävs vanligtvis ett kirurgiskt ingrepp. Kirurgen skruvar då i implantatet direkt i käkbenet. Där växer benet fast i implantatet, hela vägen in i titanet. Detta gör att implantatet med åren kommer att sitta fast ordentligt, precis som de egna tänderna. Efter att implantatet har läkt, något som tar ungefär 8-12 veckor, skruvas en konstgjord tandrot fast. Den konstgjorda tanden fästs sedan på tandroten.

Tandhygienen är viktig om estetisk tandvård ska fungera

Om du har gjort ett ingrepp inom estetisk tandvård, exempelvis fått implantat eller reglerat tänderna, är det väldigt viktigt att ta hand om tandhygienen. Att ha goda vanor för tandhygien är naturligtvis alltid viktigt, men särskilt om du redan har skadade eller behandlade tänder. Det är lätt att tänka att lite slarv med borstningen inte gör någon större skada, men faktum är att det kan bli otroligt stora problem. Även om du borstar noga varje morgon och kväll men inte använder dig av tandtråd kan du få problem i framtiden. Smuts har en tendens att tränga in precis överallt, därför gäller det att rengöra även mellan tänderna. Detta görs enklast med tandtråd. Att investera i en bra tandborste, helst en eltandborste, är också väldigt bra. Med en eltandborste kommer du åt överallt eftersom borsten själv roterar och är liten och smidig. Tänk på att även skölja med fluor, för även om de flesta tandkrämer innehåller fluor så räcker det inte riktigt till. Om du fått helt nya tänder kanske du tänker att de bara är plasttänder och därför inte spelar någon roll. Men om du fått nya plast- eller porslinständer från estetisk tandvård så kräver de faktiskt samma behandling och vård som när du behandlar dina egna tänder. Bakterier kan tränga in i en konstgjord tandrot också.